Przedświąteczne kontrole
Choinka i karp to dla większości elementy, bez których święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć. Nie zawsze jednak pozyskiwane są w sposób legalny. Czasami zastrzeżenia budzi także sposób przechowywania ryb. Dlatego też policjanci z powiatu krośnieńskiego rozpoczęli kontrolę miejsc w których dochodzi do ich sprzedaży. Sprawdzane będą również pojazdy przewożące choinki bądź karpie.
Przed nami święta Bożego Narodzenia. Już teraz zauważyć można wzmożony ruch na drogach, w rejonach sklepów i targowisk. Dla większości to święta, podczas których nie może zabraknąć karpia na stole i choinki, pod którą szukamy prezentów. Niestety te dwa dla większości symbole świąt, często pozyskiwane są w sposób nielegalny, dlatego też policjanci z powiatu krośnieńskiego już teraz rozpoczęli kontrole miejsc, w których dochodzi do ich sprzedaży. Ponadto mundurowi wspólnie z funkcjonariuszami Straży Leśnej poza sprawdzaniem punktów sprzedaży choinek, pod kątem ich źródła pochodzenia, patrolują tereny leśne mając na uwadze miejsca ewentualnego pozyskiwania drzewek. Wspólne kontrole prowadzone są również ze Strażą Rybacką. Funkcjonariusze sprawdzają rejony rzek, w których dochodzi do nielegalnego połowu ryb oraz kontrolują punkty sprzedaży karpia, zwracają w szczególności uwagę na warunki w jakich przetrzymywane są karpie oraz sposób ich uśmiercania czy też przetransportowywania. Ponadto policjanci wręczają sprzedającym ulotki, w których przypominają o uregulowaniach prawnych w tym zakresie. Kontroli poddawani będą także kierowcy przewożący choinki oraz karpie.
Przypominamy, że uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej musi odbywać się w miejscach do tego wydzielonych np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji zapobiegającym udziałowi osób postronnych. Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci. Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony karą grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Baseny i zbiorniki, w których znajdują się ryby powinny zapewniać im właściwe warunki bytowania. Wielkość basenu powinna być dostosowana do liczby ryb, a woda w nim właściwe napowietrzona i zagęszczona. W razie sprzedaży żywych ryb, pamiętajmy, żeby w pojemniku była woda, a jego wielkość umożliwiała rybie przyjęcie naturalnej pozycji. Zabronione jest przenoszenie żywej ryby w reklamówkach, gdyż uniemożliwiamy jej na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry i w ten sposób narażamy ją na uduszenie.